Zoektocht naar oudste ijs ter wereld van start

AMSTERDAM – Een internationaal team van wetenschappers gaat op Antarctica op zoek naar het oudste ijs ter wereld om meer te weten te komen over klimaatsverandering in de afgelopen millennia.

Het expeditieteam vertrekt nog deze maand naar het Gamburtsev-gebergte, een keten ter grootte van de Franse Alpen die volledig is bedolven onder het ijs van de Zuidpool.

Met radarapparatuur zullen de wetenschappers 3,2 kilometer in de ijsmassa kijken om gegevens te verzamelen over de onderste lagen ijs die naar schatting 1.2 miljoen jaar oud zijn. Dat heeft het Britse onderzoekscentrum British Antarctic Survey bekend gemaakt.

De onderzoekers hopen meer te weten te komen over het klimaat op aarde in de afgelopen millennia en over het ontstaan van de Zuidpool. Het Gamburtsev-gebergte wordt beschouwd als de plek waarop het ijscontinent is ‘geboren’.

Op jacht

“We zullen op jacht gaan naar ijs van 1,2 miljoen jaar oud”, aldus expeditieleider Fausto Ferraccioli. ‘In dat ijs zijn gedetailleerde gegevens te vinden over de geologische geschiedenis van de aarde en klimaatsverandering in het verleden. Met die informatie kunnen we klimaatsverandering in de toekomst beter voorspellen.”

Het is voor het eerst dat er grootschalig onderzoek zal worden gedaan onder ijskap van Antarctica. De poolexpeditie gaat volgens de planning ongeveer tweeënhalve maand duren. Er doen wetenschappers mee uit zes landen: Groot Brittannië, Amerika, Duitsland, China, Japan en Australië.

De onderzoekers zullen werken onder extreme omstandigheden: op grote hoogte en bij temperaturen van -40 graden Celsius. Ze verblijven in twee basiskampen met tenten en hebben de beschikking over vliegtuigen met radars, magnetische sensoren en de modernste meetapparatuur.

Extreem spannend

‘Het is een extreem spannend en uitdagende missie, aldus expeditieleider Ferraccioli. “Je kunt de voorbereidingen vergelijken met het plannen van een reis naar Mars.”

Ook directeur Nicholas Owens van de British Antarctic Survey heeft hoge verwachtingen van de poolexpeditie. “Er zit een geweldige hoeveelheid historie van onze planeet gevangen in het ijs en de rotsen van Antarctica. Nu pas hebben we de technologie om die geheimen te ontrafelen. Deze missie zal gegevens opleveren die wetenschappers hard nodig hebben om het klimaat van het verleden, het heden en de toekomst te kunnen begrijpen.”

Bron: nu.nl

Geef een reactie