Verslag WPZ University 2 – Conserveren

17 juni 2017 Museum Schokland, Schokland & North Sea Fossils, Urk

Met meer dan 75 aanwezigen is de tweede WPZ University bijeenkomst met als thema “Conserveren” erg goed bezocht. Dat sommige leden moesten staan in de kleine filmzaal in het Museum Schokland was geen bezwaar; het fantastische programma maakte veel goed.

Rond 10:30 werd de bijeenkomst geopend door voorzitter Dick Mol. Een ieder werd welkom geheten en men werd op de hoogte gebracht van de nodige boodschappen en nieuwtjes. Helaas houden we de voordracht van Natasja den Ouden en Becky Desjardins tegoed, zij moesten wegens omstandigheden afzeggen. Vervolgens werd het woord aan Henk ter Steege gegeven.

Henk nam ons mee naar zijn vakantie in Zeeland, zo’n 20 jaar geleden. Dat is waar het allemaal begon, waar hij zijn eerste fossiele zoogdieroverblijfselen tussen het gruis vond. Wat begon met op de knieën over het strand kruipen, ging al snel over in kilo’s gruis verzamelen in fritessausemmers. Dit gruis, afkomstig van onder andere de Kaloot, het Banjaardstrand en de Maasvlakte 2 wordt thuis verder verwerkt. Dan begint het echte speurwerk. Bij beetjes wordt het gruis uitgespreid over een vel papier en minutieus doorzocht op o.a. woelmuiskiesjes, vissentandjes en botjes van marterachtigen. Dat zelfs Henk als professional zijn ogen na een uurtje gruis doorzoeken wat rust moet gunnen, maakt hij geen geheim van! Determineren, ontzilten, conserveren en archiveren, alles komt aan bod. Henk weet met zijn interessante verhaal en heldere uitleg de aanwezigen te boeien.

Aansluitend werd door zuiderbuur en BVP-voorzitter Anthonie Hellemond de geschiedenis van de Mammoet van Dendermonde uit de doeken gedaan. Het verhaal begint bij een schooljongen genaamd Hugo de Potter die al spelend in een bouwput in Dendermonde een grote dijbeenkop vindt. In de tijd die volgt legt Hugo een omvangrijke collectie aan die na enige tijd in beslag genomen wordt door de politie. Wanneer Hugo jaren later voor het Koninklijke Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen gaat werken, ontdekt hij zijn eigen vondsten in die collectie. Met deze vondsten en materiaal afkomstig elders uit België, is de Mammoet van Dendermonde samengesteld en te zien in het Vleeshuismuseum. Na hier jarenlang gestaan te hebben was er in maart 2017 eindelijk gelegenheid tot restauratie, want door onder andere een ongunstig klimaat in het museum was het skelet in slechte staat.

Hier stopt het verhaal van Anthonie en pakt Cécilia Cousin de draad op. Zij stond samen met Anthonie aan het hoofd van het team dat verantwoordelijk was voor de restauratie. Het werd duidelijk dat het skelet verschillende problemen vertoonde, zoals scheuren en pyrietrot. Pyrietrot tast de botten van binnenuit aan, zodat deze uiteindelijk uit elkaar zullen barsten. Stap voor stap werd het ontstaan, de herkenning, behandeling en preventie van pyrietrot aan de zaal uitgelegd.

Na de lezingen was er gelegenheid om te lunchen en Museum Schokland te bekijken. Ook de overzichtsexpositie ‘Oog in oog’ van het werk van WPZ-lid Remie Bakker, met onder andere een levensechte bosolifant en grottenbeer, werd druk bezocht.

Als afsluiter van deze tweede WPZ University bijeenkomst kon men de collectie en voorraad van North Sea Fossils bekijken. Bij menig WPZ-lid viel de mond open van verbazing, en kreten als “ongelofelijk” en “overweldigend” werden gehoord. Terwijl de meeste leden zich vergaapten aan de prachtige slagtanden, reuzenhertskeletten en neushoornschedels, werden ook de aanwezige medewerkers het hemd van het lijf gevraagd over de verschillende conserveringstechnieken. Een enkeling heeft nog een prachtig fossiel verworven voor zijn of haar collectie, waarna men bij het vertrek nog werd voorzien van een proefpakketje Paraloid B72 om eigen vondsten te conserveren. Al met al kunnen we terugkijken op een fantastische dag. Wij kijken dan ook al uit naar de derde WPZ University bijeenkomst op 9 september in Het Natuurhistorisch in Rotterdam.

Voor alle foto’s van deze dag verwijzen wij u graag naar ons Flickr-album.