Rotterdam
Programma
11.00-11.30 uur: Inloop met koffie en thee
11.30-11.35 uur: Welkom door de voorzitter
11.35-12.35 uur: Klaas Post, Natuurhistorisch Museum Rotterdam
Een spitssnuit-enigma uit de Westerschelde
Ofwel hoe de fraaie schedel van een dolfijn uit de Westerschelde (een van de meest complete van Europa) na ruim acht jaar de spreker nog steeds hoofdpijn oplevert.
Niet alleen omdat er daarna nog acht iets minder complete schedels van mogelijk dezelfde onbekende soort volgden, ook niet door de honderden uren preparatie van al die stukken, maar vooral door het enorme aantal details dat bloot kwam, al de vragen en twijfels die de details opriepen, de verwarrende variatie die waargenomen werd, de beschrijvingen in vergelijkende literatuur die vaak op krakkemikkige fossielen bleken te berusten, leeftijden die zomaar een paar miljoen jaar uiteenlopen, etc. etc.. Of verbeeldt de spreker zich dat alles maar en wordt de hoofdpijn gewoon veroorzaakt door het langzaam maar zeker afnemende aantal hersen-bites binnen de schedel van de spreker? In dat geval moge het duidelijk zijn dat – om het beest nog van een naamkaartje te voorzien – er een zekere mate van urgentie geboden is!
Dus heeft de spreker – al dan niet van harte – een aantal knopen doorgehakt en de WPZ leden mogen aan het eind van zijn klaagzang besluiten of ze het met het naamkaartje eens zijn, of dat de spreker zich er uiteindelijk toch met een Jantje van Leiden vanaf heeft gemaakt!
12.35-13.30 uur: ALV over 2024
13.30-14.30 uur: Pauze. U kunt uw eigen lunch nuttigen of gebruikmaken van de horeca in de omgeving. De pauze is ruim gepland, zodat er voldoende tijd is om bij te praten en vondsten te determineren.
14.30-15.30 uur: Martijn van der Meer
De Noordzee: een enorme eendenvijver
Al vele jaren worden er naast zoogdierfossielen ook veel vogelbotjes gevonden op de Noordzeestranden. Een opvallende meerderheid daarvan bestaat uit eenden. Maar welke eenden zijn dat? Daar wisten we tot op heden nog maar weinig van. Ik heb voor mijn bachelorscriptie 177 eendenbotjes bestudeerd en gedetermineerd. Omdat dit het eerste grootschalige onderzoek naar fossiele Noordzee-eenden is, heb ik daar veel van geleerd. Ik ga jullie vertellen over soorten die verrassend veel voorkomen, soorten die juist afwezig zijn en nog veel meer interessante inzichten. Als kers op de taart beschrijf ik een zeldzaamheid: het tweede fossiele voorkomen van een soort in heel Europa!
15.30-16.30 uur: Rob van den Berg, Naturalis Biodiversity Center
De opkomst en evolutie van zoogdieren
Er leven ruim 6400 soorten zoogdieren. Dit aantal was nog veel groter als we de uitgestorven zoogdieren uit het Pleistoceen meetellen. Toch vertegenwoordigen de hedendaagse en de pleistocene zoogdieren maar een fractie van de diversiteit die we uit het Jura en het Krijt kennen. Naast de eierleggende zoogdieren, de buideldieren en de placentale zoogdieren liepen er in het Mesozoïcum nog veel meer zoogdieren uit inmiddels uitgestorven taxonomische groepen rond. In deze presentatie vertelt Rob van den Berg over de bijzondere zoogdieren die de aarde deelden met de dinosauriërs en hoe de overlevers van de inslag 66 miljoen jaar geleden evolueerden tot de zoogdiergroepen die we nu kennen.
16.30-17.00 uur: Mededelingen door de leden.