€ 3 miljoen gereserveerd voor archeologie: RACM en Havenbedrijf maken afspraken voor aanleg Maasvlakte 2

4 juni 2008, © Havenbedrijf Rotterdam N.V.

Tijdens de aanleg van Maasvlakte 2 worden waarschijnlijk archeologische vondsten gedaan. Daarom hebben Havenbedrijf Rotterdam (HbR), de baggeraars en de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) afspraken gemaakt over de manier waarop ze daar straks mee omgaan. Die afspraken worden vandaag ondertekend.

HbR heeft in totaal € 3 miljoen uitgetrokken voor het archeologisch onderzoek. Door de gemaakte afspraken is enerzijds gewaarborgd dat zorgvuldig met archeologische vondsten wordt omgesprongen en anderzijds blijft de voortgang van het bouwproces van Maasvlakte 2 gewaarborgd. RACM heeft in dit project de rol van bevoegd gezag op zich genomen, mede namens de Rotterdamse archeologische dienst (BOOR) en de Provincie Zuid-Holland.

Afgesproken is dat de aannemer, zodra hij een archeologische vondst doet, HbR en RACM informeert en binnen 24 uur een voorstel doet hoe met de vondst wordt omgegaan. De aannemer heeft daarvoor archeologische expertise in huis.

Wanneer de baggeraars een vondst doen is de keus of de vindplaats met rust wordt gelaten, door niet meer op die ene locatie zand te winnen, of dat de vindplaats wordt onderzocht en geruimd.

Archeologische vindplaatsen kunnen liggen in het gebied waar Maasvlakte 2 komt te liggen en in het gebied in de Noordzee waar het zand vandaan komt waarmee Maasvlakte 2 wordt opgespoten. Ter plaatse van Maasvlakte 2 is de bodem vorig jaar al gescand om verstoringen op te sporen die duiden op mogelijke archeologische vindplaatsen. Daarbij is een houten scheepje gevonden. Dat wordt de komende zomer verder onderzocht om de leeftijd te achterhalen.

Bij de zandwinning kunnen de baggeraars stuiten op scheepswrakken, maar ook op overblijfselen van prehistorische nederzettingen en dieren als mammoeten. Tijdens de laatste ijstijd lag namelijk een deel van Noordzee droog. Ook bij de aanleg van de huidige Maasvlakte in de jaren zeventig zijn bijvoorbeeld kiezen van mammoeten en pijlpunten van jagers gevonden. In het gebied waar het zand wordt gewonnen, zal straks tijdens de baggerwerkzaamheden een kotter een net over de bodem slepen om eventuele kiezen, botten of pijlpunten die bij de zandwinning op de zeebodem terecht zijn gekomen van de bodem te vissen.

Ook in de bovenlaag van het opgespoten zand kunnen vondsten gedaan worden. Het zal daarbij veelal om kleinere dingen gaan, zoals potscherven en pijlpunten. Bedoeling is om, als het zandpakket eenmaal veilig te betreden is, dagen te organiseren waarop samen met amateurarcheologen gespeurd wordt naar dit soort artefacten.

Bron: maasvlakte2.com

Geef een reactie