2009 Darwinjaar

Op 12 februari 2009 is het 200 jaar geleden dat Charles Darwin (1809-1882) werd geboren en op 24 november is het 150 jaar geleden dat The Origin of Species werd gepubliceerd. Wereldwijd en dus ook in Nederland wordt dit gevierd.

Charles Darwin was de eerste die geologische veranderingen van de aarde koppelde aan de evolutionaire veranderingen van het leven. Daarbij beschreef hij als eerste het mechanisme waarmee het leven (soorten) zich aanpaste aan veranderende omstandigheden: de evolutietheorie. Hij was daarmee (één van) de eerste geo-biologen. Anderhalve eeuw na het verschijnen van zijn baanbrekende boek “Over het Ontstaan van Soorten”, is de evolutietheorie nog steeds de krachtigste verklaring voor de ontwikkeling van het leven op aarde.

Speciaal voor het Darwinjaar 2009 hebben de wetenschap, diverse musea en science centers, bibliotheken en de media de handen ineen geslagen. Gezamenlijk hebben ze tot doel Darwins bijdrage aan de wetenschap en zijn invloed op de manier waarop wij naar de wereld kijken onder de aandacht te brengen bij een breed publiek en in het onderwijs. Door heel Nederland worden er tal van activiteiten georganiseerd rond Darwin, het darwinisme en de evolutietheorie. Er zijn tentoonstellingen, lezingen en symposia zowel voor een breed publiek als voor wetenschappers.  Een overzicht van alle activiteiten vindt u hier.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.