WPZ40

In 2022 bestond de WPZ 40 jaar!

De vereniging wordt op zowel nationaal als internationaal niveau zeer gewaardeerd en er kan wel gesteld worden dat de WPZ substantieel heeft bijgedragen aan het op kaart zetten van het Nederlandse pleistoceen erfgoed. Tijdens het 40-jarig jubileum grepen wij de kans aan voor de verdere popularisering van de Nederlandse zoogdierpaleontologie, en om de werkgroep uit te breiden tot een (h)echte erfgoedgemeenschap.

Achter de schermen werd door de jubileumcommissie keihard gewerkt aan een mooi jubileumprogramma, met een aantal landelijke projecten. Deze projecten konden niet bestaan zonder twee belangrijke ingrediënten:

  1. De enthousiaste inzet van ons bestuur en onze leden; vrijwilligers die in hun vrije tijd onderzoek doen en meedenken en -schrijven;
  2. De steun van fondsen, sponsoren en partners. Wie dat zijn, zie je hieronder.

#Onthisday

Het eerste project waarover wij konden berichten is de #onthisday social media campagne. Deze ging op 17 april 2021 van start, om na 1 jaar, op 16 april 2022 met een laatste mooie post te eindigen. Voor de Top 9 van elke maand en meer informatie over dit project lees je hier verder, of bekijk alle posts op onze social media!

On Stage: Ice Age Cemeteries

Het tweede project waarvoor wij iedere in zoogdierpaleontologie geïnteresseerde van harte uitnodigden, was een tweedaags internationaal symposium in Maastricht. Op 21 & 22 mei 2022 boden wij een bomvol programma over de grote Amerikaanse ijstijdvindplaatsen, Nederland als ijstijdbegraafplaats, en reuzenbevers! Het programma, verslag en verdere informatie vind je hier.

De reuzenbever, Trogontherium cuvieri

De Nederlandse reuzenbever, Trogontherium cuvieri, was een iconisch ijstijdzoogdier en vormt een belangrijk element in ons jubileum. Hij dook niet alleen op in de lezingen tijdens ons symposium, maar wij lieten ook een aantal levensechte, levensgrote modellen van het beest maken die dat jaar voor het grote publiek onthuld werden. En tot slot wordt er gewerkt aan een schitterend boek over de reuzenbever, zijn fossielen en het onderzoek ernaar, de reconstructies en natuurlijk zijn neef, de Europese bever. Lees hier verder!

Digi-Safari Pleistoceen Nederland & het Nationaal IJstijdzoogdier

Tijdens het symposium in mei 2022 werd een splinternieuwe website gelanceerd op platform Micr.io: Digi-Safari Pleistoceen Nederland. Het is een digitale verhalenplaat van de Nederlandse zoogdierfauna in het Pleistoceen, getekend door een beroemd paleokunstenaar, waarop je kunt ronddwalen, inzoomen en leren over de biodiversiteit in deze boeiende periode. Ga hier mee op digi-safari!

Daaraan gekoppeld hielden wij een verkiezingscampagne om het Nationaal IJstijdzoogdier te vinden. Heel Nederland werd opgeroepen om te stemmen, met als resultaat: de Auvergnetapir! Lees hier meer over de verkiezing.

Excursie Duitsland

Najaar 2022 hadden we ook eindelijk weer een buitenlandexcursie op de agenda staan. Helaas is deze wegens onvoldoende belangstelling geannuleerd. Het was een all-inclusive reis met een bus, museumbezoeken en rondleidingen, hotels, eten en drinken. Aan alles was gedacht en natuurlijk kom je op bijzondere plekken en ontmoet je bijzondere mensen. Kijk voor het programma hier.

 

 

Fondsen & Partners