Oog in Oog – De prehistorie komt tot leven

Foto: Michel Klooster

Vanaf 23 april presenteert Museum Schokland haar nieuwe tijdelijke expositie ‘Oog in Oog’. Deze expositie toont een indrukwekkende verzameling van levensechte dieren uit de prehistorie als een holenbeer, sabeltandkat of wolharige neushoorn. Een aantal van deze dieren hebben ook geleefd in het gebied waar nu Schokland ligt. Op zondag 21 mei geeft WPZ-lid Remie Bakker een workshop bij de tentoonstelling. Dan leert hij kinderen de kunst van het kleien van prehistorische diermodellen. Diezelfde dag geeft onze voorzitter Dick ‘Sir Mammoth’ Mol een lezing over de Noordzee als schatkamer voor ijstijdfossielen: over mammoeten, neushoorns en andere ijstijddieren.

Oog in Oog neemt de bezoeker mee terug in de tijd. Opeens staar je recht in de ogen van een grote holenbeer, wolharige neushoorn of sabeltandkat. Ook de prehistorische bosolifant en zijn neefje van slechts 1 meter hoog, zijn present, net als vele andere bijzondere dieren. Al deze ‘juweeltjes’ zijn het werk van paleokunstenaar Remie Bakker. De Rotterdammer is zowel beeldhouwer als getalenteerd illustrator en wordt al jarenlang internationaal gewaardeerd vanwege de bijzonder realistische reconstructies van prehistorische dieren. Hij levert daarmee een grote bijdrage aan de wetenschap en het populariseren van de geologie voor een groot publiek. Op 22 april ontving hij daarom de nationale P. van der Lijn onderscheiding. Naast de tot in detail uitgewerkte modellen zijn er ook bijzondere tekeningen, illustraties en foto’s van zijn hand te bewonderen. Zij geven een realistisch beeld van uitgestorven diersoorten en de lang vervlogen landschappen waarin ze leefden.

Op zaterdag 17 juni vindt de derde WPZ-bijeenkomst (WPZ University Deel 2) van dit jaar plaats, op Urk en Schokland. Hierbij krijgen de leden de gelegenheid deze tentoonstelling gratis te bezoeken. Maar voor wie niet zo lang kan wachten, of nog eens terug wil komen met familie en vrienden, is Oog in Oog nog te bezichtigen tot 3 september.